Oktober is de maand van de emotionele gezondheid en is een geweldige kans om eens nader te bekijken wat emotionele wellness is en wat het voor jou en je gezondheid in het algemeen kan betekenen.
Volgens het National Center for Emotional Wellness is emotioneel welzijn ‘bewustwording, begrip en acceptatie van onze gevoelens en ons vermogen om effectief met uitdagingen en veranderingen om te gaan. Of je nu het gevoel hebt dat je in de wolken zit of dat je worstelt met een van de kleintjes, gebogen levenssferen, is het belangrijk om zelfzorgpraktijken te vinden die een gezond emotioneel welzijn helpen ondersteunen door middel van het evenwicht tussen lichaam en geest.
Klinkt simpel toch? Voor de meesten van ons niet echt! We hebben de neiging om te worden verweven in de plaats van de huidige gebeurtenissen, dagelijkse druk en angsten voor morgen. Daar is niets mis mee, het probleem doet zich voor wanneer deze schokken leiden tot chronische emotionele spanningen zoals depressie of angst die onze dagelijkse activiteiten en relaties beïnvloeden. Hoge niveaus van stress kunnen ook lichamelijke problemen veroorzaken, zoals maagzweren, diabetes en een zwak immuunsysteem. De wetenschap toont aan dat onevenwichtigheden, zowel van lichaam als geest, schadelijk kunnen zijn voor onze algehele gezondheid en welzijn.
Hier zijn enkele ideeën over hoe u uw emotionele welzijn kunt ondersteunen en uw lichaam en geest in balans kunt houden. Probeer het eens, ontdek wat voor u werkt en werk minstens een paar weken om uw nieuwe routine aan het werk te krijgen. Na verloop van tijd zul je een positieve verandering in jezelf gaan voelen.

Yoga – Yoga kalmeert je, verlengt je, helpt je langzamer te worden, maakt je hoofd leeg en leert je hoe je echt moet ademen. Er zijn veel verschillende soorten, dus probeer er een paar en vind degene die je leuk vindt.
Meditatie – Dit kan een pauze van vijf minuten zijn voor volledige aandacht als je niet de tijd of concentratie hebt om iets anders te doen. Serieus, slechts 5 minuten per dag is genoeg om de verandering te voelen (lees onze vorige meditatieblog voor meer tips en voordelen).
Massage – Therapeutische massage bevordert een gezonde verbinding tussen geest en lichaam. Het kan pijn verminderen, ontspanning bevorderen en stress en spanning verlichten. Een maandelijkse massage is iets eenvoudigs dat u in uw zelfzorgroutine kunt opnemen om voor uw lichaam (en uw geest) te zorgen! Dankzij het Wellness Elements Massageprogramma krijgt u maandelijks 100% gepersonaliseerde massages op maat, zonder contract. Het enige dat u hoeft te doen, is een goed gevoel over uzelf te hebben.
Slapen – Een gezonde zzzz helpt u zich te concentreren, helder te denken en optimaal te functioneren. De meeste volwassenen hebben 7-9 uur nodig. Vind je perfecte plek en volg een vaste routine voor optimale slaaphygiëne.
Dankbaarheid – Door elke dag dankbaarheid te oefenen, kun je je concentreren op wat goed is in het leven. Je zult positieve emoties langer vasthouden, sneller herstellen en alles waarderen wat je hebt.
Door te oefenen kunnen we ons emotionele welzijn opbouwen en behouden. Door gezonde gewoonten in ons dagelijks leven op te nemen, kunnen we de moeilijkste momenten aan. Deze dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse oefeningen helpen ons om ons nu beter te voelen door te investeren in ons toekomstige welzijn.